LinkWithin

http://mtvo-bcn.blogspot.com.es/

26 de febrer de 2011

FREDERIC MISTRAL, MONTJUÏCH 2 DE JULIO DE 1930.2-02-2011...!!!

MI VIDA Y MI HISTORIA


A C T U A L I D A D E S El centenario de Mistral. 
BARCELONA acaba de celebrar con toda solemnidad el nacimiento del excelso autor de Mireya, premio Novel de Literatura en 1904. A la inauguración del monumento que se dedica al inmortal poeta acto al que se refiere nuestra fotografía asistieron, entre otras distinguidas personalidades provenzales, un sobrino y un nieto de Mistral. En la silueta inferior, la esposa del nieto de Mistral vistiendo el típico traje de la región de Arles, que ha exhibido en los actos de Barcelona.
 En la ladera de Montjuic, cerca del Palau Nacional, encontramos esta dedicatoria a Frédéric Mistral, escritor francés en lengua occitana. La escultura se colocó en 1930 coincidiendo con el centenario de su nacimiento en un pueblo de Provenza...


http://www.epdlp.com/escritor.php?id=2050Cap a finals de 1928 l'Ajuntament de Barcelona, presidit per l'alcalde Darius Romeu i Freixa, Baró de Viver, va decidir donar al passeig de la Creu Coberta (actual Avinguda Mistral) el nom d'avinguda Milans del Bosch. Aquest nom tant arrelat a la història (sovint negra) de l'exércit espanyol era dedicat a Joaquín Milans del Bosch y Carrió, avi del tinent general colpista del 23-F, que fou capità general de Catalunya entre 1919 i 1920. Després amb la Dictadura de Primo de Rivera va exercir de governador civil de Barcelona entre 1923 i 1928. En el seu full de serveis s'hi compta l'organització de la ferotge repressió sobre la classe obrera durant els anys 1920's recolzant el pistolerisme de la patronal, el tancament del camp de Les Corts, la clausura de l'Orfeó Català i l'enderroc de les quatre columnes de Montjuïc, entre d'altres.
Aquesta denominació no va ser molt duradora. Amb l'adveniment de la Segona República el mateix any 1931, la via va ser dedicada al poeta occità Frederic Mistral, nom que conserva fins a l'actualitat amb la denominació d'Avinguda Mistral.
No obstant això, amb el nom de Milans del Bosch aquesta via, que unia Hostafrancs amb el Portal de Sant Antoni, va viure tota l'explosió ciutadana derivada de la celebració de l'Exposició Universal de 1929, va ser urbanitzada amb un passeig central vorejat d'acàcies i a l'abril del 1929 s'hi va instal·lar enllumenat elèctric.

3 comentaris:

Miquel ha dit...

es preciosa ¡¡¡ salut

Sideroploide ha dit...

Hoy he descubierto este monumento y me ha impactado mucho...Creía que conocía un poco Montjuic! Sigue estando en un lugar privilegiado pero, seguramente de los más desconocidos de Barcelona. Por cierto; siempre me he preguntado qué es esa especie de puente semi derruido que está al lado? Ha sido alguna construcción en el pasado?
Muchas gracias y saludos!

Mª Trinidad ha dit...

siderploide, lo que ves es un antiguo funicular en Montjuïch, para la exposición universal, tengo varios post, con fotos del fonicular, muchas gracias y abrazos.